Jeste li znali da žene trebaju više sna od muškaraca?

Što mislite tko više spava – muškarci ili žene? U nekoliko različitih znanstvenih istraživanja dokazalo je da žene u prosjeku spavaju dulje od muškaraca. Po nekim istraživanju to je od 11 do 20 minuta, a taj san ženama je prijeko potreban za psihofizičko zdravlje. Zašto?

Razloga je nekoliko. U prvom redu, znanstvenici kažu da je osnovni razlog tomu što ženski mozak radi više nego muški i žene zahtijevaju dodatne minute sna za pravilan odmor i oporavak tijela.
 

Žene imaju tendenciju da multitaskaju – rade više stvari odjednom i fleksibilne su i tako one koriste više mozga od muškaraca, tako da je zbog toga njihova potreba za snom veća.

No, uz to žene su puno osjetljivije na nespavanje i premalo sna za njih može imati puno negativnije posljedice nego na muškarce.

Ne dobivanje dovoljno sna za oba spola povećava rizik od srčanih bolesti, pretilosti, depresije i drugih zdravstvenih komplikacija. No, znanstvenici su primijetili da žene često doživljavaju višu razinu negativnih emocija kao što su ljutnja, depresija i agresija zbog nedostatka sna, dok kod muškaraca takve nuspojave nekvalitetnog sna nisu zamijećene.

Postoji niz razloga zašto bi ženama trebalo više sna nego muškarcima. Žene imaju 40 posto veću vjerojatnost da pate od nesanice od muškaraca. Također gotovo je dvostruko vjerojatnije da će žene patiti od anksioznosti i depresije od muškaraca, a upravo ta dva stanja snažno su povezana s nesanicom.

Uz to, znanstvenici kažu da su hormoni još jedan krivac za veću potrebu žena za snom od muškaraca, a zbog menstruacije, jedna trećina žena ima problema sa spavanjem zbog grčeva, glavobolje i nadutosti.

Zbog svega toga ženama treba više sna, a višestruka istraživanja pokazala su da žene dulje spavaju od muškaraca i provode više vremena u dubokom snu nego muškarci. To se mijenja pod utjecajem hormona u menopauzi, kada ženama treba duže da zaspe i provode manje vremena u dubokom snu od muškaraca.

No, bez obzira na spol, istraživanja su pokazala da previše žena i muškarca ne spava dovoljno, bez obzira na dob. Prema istraživanju CDC-a, samo 64,5 posto muškaraca i 65,2 posto žena redovito spava najmanje 7 sati. Brojke su još gore među srednjoškolkama i mladim ženama. 71,3 posto studentica redovito propušta san, u usporedbi sa samo 66,4 posto muškaraca.

Jedan od mogućih razloga nekvalitetnog sna je neudoban madrac i jastuk (Istražite ponudu naših jastuka i madrca na ovom linku).

I zato ako razmišljate što darovati svojoj boljoj polovici za Dan žena mogao bi ju razveseliti novi jastuk ili madrac, no sigurni smo da će se razveseliti i sat vremena dužim snom. Pozivamo muški dio čitatelja da smisle što bi mogli napravili kako bi se vaše žene / cure / mame mogle naspavati. A najkreativnije čeka iznenađenje. Stay tuned.

Ovaj članak pripada seriji Sve o higijeni sna.

Povezano