Dvoje adolescenata u zajedničkoj sobi

Adolescencija, prijelazna faza rasta i razvoja između djetinjstva i odrasle dobi. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) adolescent je mlada osoba u dobi između 10 i 19 godina.Adolescencija je kritično vrijeme života....

Adolescencija, prijelazna faza rasta i razvoja između djetinjstva i odrasle dobi. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) adolescent je mlada osoba u dobi između 10 i 19 godina.

Adolescencija je kritično vrijeme života. To je vrijeme kada ljudi postaju neovisni pojedinci, stvaraju nove odnose, razvijaju socijalne vještine i uče ponašanja koja će trajati do kraja života. Također može biti jedno od najizazovnijih razdoblja.

Pogotovo ako imate dvoje adolescenata - koji moraju dijeliti sobu. Drugi naziv za adolescenciju, "bura i oluja", često će vam biti jasniji u ovom slučaju. 

Tko je u djetinjstvu dijelio spavaću sobu sa sestrom ili bratom,  zna koliko svađa može nastati bez nekog posebnog razloga. Dovoljan je jedan krivi poster - ili tek pogled

Iako ih isto odgajate, djeca se razlikuju po karakteru. Isto tako, razlikuju se njihovi ukusi i stilovi. 

Postoji mnogo različitih mišljenja o tome je li dobra ideja da braća i sestre dijele spavaću sobu. Neke obitelji nemaju izbora nego da djeca dijele spavaću sobu zbog nedostatka prostora.

Ako razmišljate o tome trebaju li vaša djeca vlastitu spavaću sobu, možda ćete htjeti znati nešto o prednostima i nedostacima dijeljenja sobe.

Prednosti i nedostaci

U svakom slučaju roditelji trebaju razgovarati s djecom i o mogućim problemima koji bi se mogli pojaviti. U određenim situacijama adolescenti mogu razviti osjećaje nelagode što može voditi do depresije i svađe.

Prednosti dijeljenja spavaće sobe su:

  • razvijanje tolerancije prema drugima
  • osjećaj sigurnosti
  • poboljšanje komunikacijskih vještina
  • razvijanje empatije (raspoznavanje emocija)
  • bolja sposobnost rješavanja konflikta

Nedostaci dijeljenja sobe su:

  • nedostatak privatnosti
  • češće svađe
  • različite navike spavanja

U nastavku izdvajamo neke od prednosti i nedostataka zajedničke sobe.

Nedostatak privatnosti

Kako djeca odrastaju, tako imaju sve veću potrebu za privatnošću. Braća i sestre koji su godinama uživali u dijeljenju sobe, mogu se iznenada žaliti na raspored spavaće sobe. Stručnjaci savjetuju da starijoj djeci omogućite više privatnosti.

Mlađa djeca još nemaju toliku potrebu za privatnošću, ali im je potreban vlastiti prostor. Dajte svakom djetetu ormar za knjige, kutiju za igračke ili privatni prostor za osobne stvari. Podučite djecu da poštuju privatnost braće. Bilo da djeca dijele sobu ili ne, trebala bi naučiti tražiti dopuštenje prije posuđivanja i tretirati osobne stvari s poštovanjem i brigom.

Kada je u pitanju dijeljenje spavaće sobe, tinejdžeri mogu biti osjetljivi na pitanja vezana uz prostor i dijeljenje. Korisno je imati razumijevanje, ali istovremeno zrelo porazgovarati o potrebama obitelji.

Objasnite starijem djetetu da znate da je ponekad teško dijeliti sobu s bratom ili sestrom, no da je ovo prostor kojeg trenutno imate. Istaknite važnost pozitivnog uzora za mlađeg brata ili sestru.

Također je važno objasniti mlađoj braći da tinejdžeri trebaju svoj prostor

Iznimno je važno da djeca osjete da imaju svoj prostor - i roditelji moraju poduzeti korake kako bi pomogli djeci da se tako osjećaju, čak i kada dijele spavaću sobu.

Individualne potrebe

Potpuno je prirodno da neka djeca vole dijeliti svoj prostor dok se nekima teško prilagoditi. Te sklonosti ovise o mnogim čimbenicima kao što su dob, spol i osobnost. Oni definiraju individualne potrebe osobe koje mogu varirati od slušanja glazbe pa sve do čitanja knjige u potpunoj tišini. 

Stvorite dva područja u spavaćoj sobi tako da svako djete ima prostor koji je u potpunosti njihov. Zajednička spavaća soba ne bi trebala imati jedinstven izgled. Dopustite djeci da unesu svoju osobnost kada je uređivanje njihovog prostora u pitanju. 

Najbolji način da adolescenti zadovolje svoje individualne potrebe u zajedničkoj sobi možemo svesti na četiri koraka:

  • podijelite sobu na dva dijela tako da svako dijete ima svoj prostor
  • neka se dogovore za razdoblja kada će svatko imati cijelu sobu samo za sebe (na primjer, ako jedno od djece želi raditi domaću zadaću bez ometanja, slušati glazbu ili se družiti s prijateljem, drugo se mora prilagoditi)
  • dozvolite djeci da urede svoj prostor po vlastitoj želji bez obzira radi li se o posterima popularnih bendova ili o šarenim ormarima i stolicama, to će im omogućiti da izraze svoju kreativnost i stvore vlastitu oazu
  • svatko mora održavati svoj prostor tako da vlastite stvari ne razbacuje po sobi što stvara okruženje u kojem se oboje mogu opustiti i osjećati ugodno

Djeca će shvatiti da se poštivanjem tuđih individualnih potreba mogu lakše međusobno povezati i stvoriti harmoniju u sobi. To je posebno bitno za adolescente jer su u tom razdoblju puno osjetljiviji na okruženje i zadovoljavanje svojih potreba.

Jačanje odnosa

Sretna i složna obitelj san je svakog roditelja. Na žalost, uz današnji ubrzani životni tempo svaki dan postaje rutina gdje roditelji ujutro trče na posao a djeca u školu, a kada se vrate doma često su preumorni za razgovor i obiteljsko povezivanje.

To ima loš utjecaj na život adolescenata jer se počinju odvajati od obitelji i kada imaju neki problem o kojem žele razgovarati prije će se za savjet okrenuti vršnjacima ili internetu nego članovima obitelji.

Zajednička soba dobar je način za jačanje obiteljskih odnosa i poticanje komunikacije. Adolescenti će češće razgovarati o svojim problemima i oslanjati se na potporu braće, koliko god se naizgled možda ne podnose. 

Vrijedna životna lekcija

Zajednička spavaća soba je najbolji način za učenje životnih lekcija, kao što su dijeljenje, komuniciranje i zajednički rad. Učenje prilagođavanja različitim osobnostima i pristupima dio je života i to će dugoročno olakšati život djeci koja dijele sobu.

Na kraju dana možemo reći da je dijeljenje sobe u doba adolescencije jako vrijedna životna lekcija za djecu, iz koje treba znati izvući ono najbolje.

Zavirite u Hespo katalog i pronađite inspiraciju za uređenje zajedničke spavaće sobe vaših adolescenata.

HESPO NAMJEŠTAJ

Ovaj članak pripada seriji Sve o spavanju za djecu.

Povezano