Važne karakteristike madraca

Download PDF kataloga
Što bolje podupiranje tijela

Madrac mora podupirati tijelo tako da prati prirodnu liniju kralježnice kako bi se muskulatura tijela mogla opustiti i odmoriti.

Pravilno raspoređivanje težine tijela.

Netočno je da najtvrđi madraci najbolje podupiru tijelo jer pretvrdom madracu nedostaje fleksibilnost da bi se prilagodio tijelu pa se tijelo prilagodi madracu tj. iskrivi se.

Nepravilno poduprto tijelo uzrokuje nemiran san uz puno prevrtanja jer je to nesvjesna reakcija tijela da bi smanjilo neugodan pritisak i pronašlo potpuno opuštenu poziciju.

Kvalitetno podupiranje tijela direktno je vezano uz tip jezgre unutar madraca.
Udobnost

Ne postoji univerzalno udoban madrac već udobnost ovisi i o individualnom osjećaju.

Odabir udobnog madraca otežan je kod madraca velikih dimenzija za dvoje ljudi jer postoji mogućnost da im odgovaraju različiti nivoi udobnosti.

Veliki izbor tipova madraca tj. kombinacija jezgri i raznih obloga je posljedica toga što ne postoji univerzalno najbolji madrac za sve.

Zbog važnosti pravilnog odabira madraca neophodno je leći na njega prije kupnje.

Kao što jezgra madraca utječe na podupiranje tijela tako se udobnost postiže različitim materijalima koji se koriste kao obloge na jezgri (latex, waterlily, visco-elastična spužva itd.).
Trajnost

Kao i ostali proizvodi, tako i madraci imaju svoj rok trajanja.

Nakon nekog vremena madrac više ne pruža tijelu adekvatno podupiranje niti udobnost pa je važno da korisnik bude toga svjestan.

Madrac bi trebalo koristiti maksimalno 10 godina, ali taj period ovisi i o odabranoj kvaliteti.
Prostranost

Veličina madraca mora osigurati dovoljno prostora za slobodno pokretanje, a naročito kad se spava s partnerom. U tom slučaju oboje moraju imati dovoljno mjesta da bi se osjećali udobno.

Danas se standardi vezani uz veličinu madraca mijenjaju i povećavaju (npr. za hotele)

Dužina madraca trebala bi biti min. 20 cm veća od visine osobe.